Heb ik een SOA?
We hopen natuurlijk van niet! Maar wanneer je onbeschermde seks hebt gehad, is de kans daarop aanwezig. Let daarom altijd goed op de symptomen die passen bij SOA’s. Wanneer je klachten hebt, is het hoe dan ook het beste om zo vroeg mogelijk uitsluitsel te hebben. Wacht je te lang, dan is het mogelijk dat je de SOA verder verspreid of dat je er vervelende klachten aan over houdt. Kortom, het is voor jou én je omgeving ontzettend belangrijk dat je een eventuele seksueel overdraagbare aandoening snel opspoort en behandelt. Zo voorkom je namelijk een verdere progressie van de aandoening en verspreiding ervan.
Wat zijn SOA symptomen?
Natuurlijk weet je pas zeker of je een SOA hebt wanneer je een SOA-test bestelt. Maar de tekenen die erop wijzen kunnen uiteraard de reden zijn dat je een SOA-test aanvraagt. Deze kunnen heel divers zijn. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van onder andere:
- Irritatie en jeuk
- Branderig gevoel bij het plassen
- Ongewone afscheiding of vocht uit de vagina/penis
- Rode huid en/of schilfers bij je geslachtsdelen of mond
- Wratten, blaasjes, bultjes en zweertjes
- Urineverlies
- Beestjes
- Pijn in je onderbuik of aan je penis of vagina
Elk van deze klachten is al een reden om een afspraak te maken bij je huisarts of om een test te overwegen van SoaStudentArts.nl. Weet je nog niet waarop je moet testen? Doe dan eerst de testwijzer.
Hoe herken je een SOA?
Bovenstaande symptomen kunnen dus wijzen op een SOA-besmetting. Het doen van een betrouwbare SOA-test is echter de enige manier om het helemaal zeker te weten. Houd wel rekening met de zogeheten incubatietijd: het is van belang is om pas na 3 weken na de onveilige seks te testen op chlamydia en gonorroe (de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen). Voor HIV, lues en hepatitis is deze periode 3 maanden. Hier kun je meer lezen over de incubatietijd en windowfase.
Let dus goed op de symptomen en vraag tijdig je SOA-test aan, of maak bij twijfel een afspraak bij je huisarts.
Wanneer moet je je testen op een SOA?
Eigenlijk altijd wanneer je genoemde symptomen ervaart en als je denkt dat er een kans is dat je een SOA hebt opgelopen. Maar ook als je weet dat een sekspartner – of daar weer een partner van – klachten ervaart of positief is getest op een SOA-test. Uiteraard verneem je dit niet via ons, aangezien wij zorgvuldig met ieders en dus ook jouw gegevens omgaan. Een SOA-test bestellen en het opvragen van de uitslag ervan is geheel anoniem via onze website. Zo worden jouw gegevens nooit aan jouw huisarts verstrekt en heb je zelfs de mogelijkheid om je medicijnen bij ons te bestellen. Daarnaast staan we voor je klaar met gepaste nazorg, zodat je altijd de juiste hulp krijgt bij een positieve uitslag. Zo houden wij de zorg professioneel én laagdrempelig.
Voel je overigens vrij om de testuitslag te bespreken met je huisarts en maak een afspraak als de SOA-test geen chlamydia of gonorroe aantoont, terwijl je wel klachten ervaart of twijfelt over je gezondheid.
Specifieke redenen voor een SOA-test
Hieronder staan een aantal redenen voor het doen van een SOA-test:
- Je hebt onveilige seks gehad
- Je hebt klachten die passen bij een SOA
- Je bent gewaarschuwd voor een SOA
- Je hebt een vaste relatie en wilt stoppen met het condoom
- Je bent sinds kort zwanger
- Je laat een spiraal plaatsen
- Er is sprake van (andere) risicofactoren (zie ‘Wanneer heb je meer kans op een SOA?’), zoals het geval is als je veel wisselende bedpartners hebt of als je man bent en seks hebt met mannen.
Doorloop de testwijzer om meer duidelijkheid te krijgen over jouw situatie of neem contact op met je huisarts, want in sommige gevallen moet er uitgebreid getest worden.