Hoe voorkom je een SOA?
We doen hard ons best om het aantal SOA’s – zoals chlamydia en gonorroe – in Nederland te verminderen. Dat is dan ook de voornaamste reden dat SoaStudentArts is opgericht: door laagdrempelig en anoniem SOA testen mogelijk te maken proberen we besmettingen sneller op te sporen en de verspreiding ervan te verminderen. Maar wat natuurlijk minstens zo belangrijk is om dat doel te kunnen behalen, is simpelweg het voorkomen van SOA’s!
Waarom SOA’s voorkomen?
Een SOA kan vervelende gevolgen met zich mee kan brengen. Je kunt er klachten door krijgen (zoals jeuk, ontstekingen of blaasjes), maar in sommige gevallen kun je er ook onvruchtbaar door worden of zelfs kanker krijgen (dit komt beiden gelukkig heel weinig voor). En daarnaast zijn sommige SOA’s niet te genezen en moet je de rest van je leven medicijnen slikken, zoals bij hiv het geval is. Het is dus van belang om veilige seks te hebben, zodat jij en je bedpartner minder kans hebben om een SOA op te lopen of te verspreiden.
Condooms
SOA’s worden overgedragen via contact met slijmvliezen, bloed, sperma en vaginaal vocht. De meest bekende en in principe ook de beste manier om een SOA te voorkomen is om een condoom te gebruiken tijdens de seks. Wist je dat maar 40% van de jongeren in Nederland een condoom gebruikt bij een onenightstand? Ruimte voor verbetering dus, wat ons betreft. We raden aan om altijd condooms bij je te dragen en thuis in de buurt te hebben, zodat je in ieder geval goed voorbereid bent. Je kunt condooms ook gebruiken bij het pijpen, beffen en anaal likken (en bij die laatste twee opties kun je het condoom openknippen en tussen je mond en de vagina of anus leggen).
Het is overigens ook mogelijk om veilig te vrijen zonder een condoom te gebruiken, indien jij en een vaste sekspartner (dus beiden zonder wisselende sekspartners) geen SOA hebben. Laat je dus allebei testen op SOA’s voordat jullie zonder condoom gaan vrijen. Ook anale seks is in dat geval zonder condoom veilig. Houd uiteraard wel rekening met anticonceptie als je besluit om zonder bescherming te vrijen.
HPV, hepatitis B en hiv
HPV en Hepatitis B zijn SOA’s waarvoor je je (in sommige gevallen gratis) kunt laten inenten. Voor hepatitis B is dit gratis mogelijk bij de GGD voor onder andere sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen. Hoewel de kans klein is, kun je erg ziek worden van hepatitis B. Daarom raden we een vaccinatie aan als je hiervoor in aanmerking komt. HPV is een virus en meestal niet gevaarlijk, maar van sommige soorten kun je kanker krijgen. Jongeren van 9 t/m 26 jaar kunnen zich er gratis voor laten inenten bij de GGD.
Hiv is een SOA die goed te behandelen maar niet te genezen is. Hiv kun je onder andere voorkomen door de hiv-remmers PrEP en PEP in te nemen. Als je hiv hebt is het van belang dat je je laat behandelen met hiv-remmers, om te voorkomen dat je aids krijgt en zodat de hoeveelheid virus in je bloed zo laag is dat het niet meer meetbaar is en je het ook niet door kunt geven aan anderen.
Wij richten ons met onze testen op dit moment op de meest voorkomende SOA’s: chlamydia en gonorroe. Voor meer informatie over HPV, hepatitis B, hiv en het voorkomen van SOA’s raden we je aan om deze pagina van Soa Aids Nederland door te nemen, of neem contact op met je huisarts.