Nieuw testbeleid: Waarom we niet meer standaard testen op chlamydia
Bij SoaStudentArts houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld van seksuele gezondheid. Er is een belangrijke verandering waarover we je willen informeren: het test- en behandelbeleid voor chlamydia is aangepast. In deze blog leggen we uit waarom dit is veranderd en wat dit voor jou betekent.
Wat is er veranderd?
Tot nu toe was het advies: “Heb je onbeschermde seks gehad? Laat je testen op chlamydia.” Dit advies gold voor iedereen, ook als je geen klachten had.
Het nieuwe advies is:
- Laat je alleen testen op chlamydia als je klachten hebt
- Of als je huidige sekspartner chlamydia heeft én klachten ervaart
- In alle andere gevallen: testen op chlamydia (en het behandelen van chlamydia) is niet meer nodig
Voor andere soa’s zoals gonorroe, syfilis en hiv blijft het testadvies wél hetzelfde.
Waarom deze verandering?
Wetenschappelijk onderzoek heeft nieuwe inzichten opgeleverd over chlamydia. We delen de 5 belangrijkste redenen waarom grootschalig testen niet meer nodig blijkt:
1. Chlamydia verdwijnt meestal vanzelf
De meeste chlamydia-infecties geven geen klachten en gaan vanzelf over, zonder behandeling. Je lichaam ruimt de infectie zelf op. Bij ongeveer de helft van de mensen is chlamydia na 1 jaar vanzelf verdwenen. Na 2 jaar is bijna iedereen er vanzelf vanaf, zonder blijvende gevolgen.
2. Geen effect op vruchtbaarheid zonder klachten
Veel mensen maken zich zorgen dat chlamydia tot verminderde vruchtbaarheid kan leiden, vooral bij vrouwen. Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen met en zonder eerdere chlamydia evenveel kans hebben om zwanger te worden. Bij asymptomatische chlamydia (zonder klachten) is de kans op verminderde vruchtbaarheid praktisch nul.
3. Grootschalig testen heeft geen effect op verspreiding
Jarenlang onderzoek laat zien dat het op grote schaal testen en behandelen van chlamydia geen invloed heeft op hoe vaak chlamydia voorkomt in onze samenleving.
4. Minder onnodig antibioticagebruik
Antibiotica zijn waardevol maar moeten verstandig worden gebruikt. Te veel antibioticagebruik kan leiden tot resistentie, waardoor medicijnen minder goed werken als ze echt nodig zijn. Antibiotica doden ook goede bacteriën in je lichaam. Deze bacteriën zijn belangrijk voor je gezondheid.
5. Focus op werkelijke klachten
Het nieuwe beleid richt zich op het behandelen van mensen die écht last hebben van chlamydia, in plaats van het opsporen van alle infecties. De nadelen van overdiagnostiek en overbehandeling wegen niet op tegen de voordelen.
Wanneer test je wél op chlamydia?
Als je klachten hebt
Denk aan:
- Pijn of branderig gevoel bij het plassen
- Ongewone afscheiding
- Pijn in je onderbuik
- Pijn of zwelling van de balzak (bij mensen met een penis)
Klachten ontstaan meestal 1 tot 3 weken na seks met iemand die chlamydia heeft.
Als je huidige partner chlamydia heeft én klachten
Heb je een vaste partner die chlamydia met klachten heeft? Dan is het verstandig om je te laten testen, ook als je zelf geen klachten hebt. Dit voorkomt dat jullie de infectie steeds aan elkaar doorgeven (‘pingpongen’).
Wie moet je informeren?
Heb je chlamydia én klachten? Dan informeer je alleen je huidige sekspartner(s). Dit zijn partners met wie je nog steeds of in de toekomst seks hebt. Sekspartners uit het verleden hoef je niet meer te informeren.
Was het seksuele contact met je huidige partner minder dan 2 weken geleden? Dan kun je overwegen om deze partner direct mee te behandelen. Was het langer geleden? Dan wacht je op de testuitslag en heb je tot die tijd geen seks.
Voordelen van het nieuwe beleid
Naast de punten die we hierboven al noemden, zoals ongezond antibioticagebruik en geen onnodige zorgen over vruchtbaarheid, heeft deze verandering verschillende voordelen:
- Minder stigma en schaamte rondom soa’s
- Minder stress over het informeren van (ex-)partners
- Antibiotica blijven beschikbaar voor wie ze echt nodig heeft
- Mensen worden niet onnodig belast met testen en behandelingen
- Middelen voor de soa-zorg worden zinvoller ingezet
Betekent dit dat chlamydia niet belangrijk is?
Zeker niet! Preventie (dus het voorkomen van chlamydia) blijft heel belangrijk. Gebruik condooms om jezelf en anderen te beschermen tegen alle soa’s, inclusief chlamydia. Als chlamydia klachten geeft, is behandeling nog steeds nodig.
Wat als ik toch wil testen?
Als je je zorgen maakt, kun je natuurlijk altijd contact met je huisarts of met ons opnemen voor advies. We kunnen samen bespreken of testen in jouw situatie zinvol is. Daarnaast kun je ook onze testwijzer doen.
Testen op andere soa’s
Het is belangrijk om te weten dat het testbeleid voor andere soa’s zoals gonorroe, syfilis en hiv onveranderd blijft. Als er aanleiding voor is, is het nog steeds belangrijk om je te laten testen op deze soa’s, ook zonder klachten.