Kun je van pijpen of beffen een SOA krijgen?

Gebruik jij een condoom of beflapje tijdens orale seks (pijpen, beffen of rimmen)? De kans is groot dat je dat niet doet, want ruim driekwart van de jongeren die met hun laatste bedpartner wel eens pijpte, gebruikte hierbij geen condoom. En dat terwijl bij het merendeel van alle mensen die seks hebben – ongeacht of dit onenightstands of vaste bedpartners zijn – orale seks vaak onderdeel uitmaakt van die seks.

Dat kunnen we ons overigens ook best voorstellen, want niet iedereen vindt het prettig om een condoom of beflapje in hun mond te hebben. Vergis je echter niet: ook van orale seks kun je een SOA krijgen! Dus hoe werkt dit precies? Wat zijn de risico’s en hoe kun je SOA’s voorkomen als je orale seks wil hebben?

SOA’s door orale seks

Je kunt naast de zogeheten SOA big five (chlamydia, gonorroe, hiv, hepatitis B en syfilis) onder andere ook HPV en herpes overdragen door orale seks. En sommige van die SOA besmettingen vinden bijvoorbeeld plaats in de keel of in de anus, dus houd er rekening mee dat SOA’s zich niet alleen beperken tot de vagina of penis. In verhouding met seks waarbij de penis in de vagina of anus gaat, is de kans op een SOA door orale seks in het algemeen kleiner.

Chlamydia

In de keel komt chlamydia gelukkig niet vaak voor, maar het is zeker mogelijk. In de meeste gevallen geeft dit geen klachten en gaat dit zelfs vanzelf over. Indien je klachten hebt is het altijd raadzaam om contact op te nemen met je huisarts, en als je denkt dat je chlamydia in je keel hebt opgelopen dan kun je je voor de zekerheid natuurlijk testen op een SOA. Als blijkt dat je inderdaad chlamydia hebt, dan kan een arts je een antibioticakuur voorschrijven om van je SOA af te komen.

Gonorroe

In tegenstelling tot chlamydia komt gonorroe in de keel juist relatief vaak voor en dit geldt in het bijzonder voor MSM (mannen die seks hebben met mannen). Gonorroe in de keel geeft niet altijd klachten, maar als dat wel het geval is dan uit zich dat vaak in een pijnlijke of ontstoken keel. Hoewel gonorroe in de keel ook vaak uit zichzelf overgaat, is het wel behoorlijk besmettelijk. Daarom is het van belang om bij twijfel te testen op deze SOA, en bij een positieve uitslag is het van belang om je te laten behandelen. Dat kan gelukkig vrij gemakkelijk en gebeurt middels een injectie. Op die manier voorkom je verdere problemen en help je de verspreiding van gonorroe tegen te gaan.

Herpes

Herpes komt geregeld voor en uit zich vaak in een koortslip of blaasjes rondom de penis, vagina of anus. Deze blaasjes kunnen jeuken, branden, tintelen of doen pijn. Als je het herpesvirus eenmaal hebt gehad, dan zul je dit altijd bij je dragen. Echter hoeft dat geen probleem te zijn en als je geen klachten hebt, of als de blaasjes opgedroogd zijn en er een korstje op komt, dan ben je veel minder besmettelijk. De klachten gaan vaak vanzelf over, maar als je er veel last van hebt dan zijn er bepaalde middelen verkrijgbaar die kunnen helpen. Het is af te raden om (onbeschermde) seks te hebben of orale seks te hebben indien je dit soort blaasjes ziet.

Hiv

Het is onveilig om orale seks te hebben waarbij sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt. De kans is klein dat je hiv oploopt via orale seks als je daar rekening mee houdt, maar indien je besmet bent met andere SOA’s of last hebt van aften, wondjes of ontstekingen, dan neemt die kans toe. Twijfel je of je hiv hebt? Laat je dan zo snel mogelijk testen. Blijkt daaruit dat je hiv hebt? Laat je dan zo snel mogelijk behandelen. Als je hiv hebt en je goed laat behandelen kun je hiv niet doorgeven aan anderen.

Syfilis

Syfilis (ook wel bekend als lues) is een SOA die eveneens door orale seks overgedragen kan worden en begint vaak als een rood, hard plekje op de penis, vagina, anus of mond. Dit plekje is niet altijd goed zichtbaar en gaat vaak binnen 1 tot 3 maanden weg, waarna (of tijdens) je andere klachten krijgt. Dat betekent echter niet dat je dan niet meer besmettelijk bent! De kans op overdragen is het grootst als er sprake is van kleine wondjes aan je slijmvlies of huid. Onbehandeld kan deze SOA tot ernstige klachten leiden en het is van belang om syfilis niet verder te verspreiden.

Veilig pijpen en beffen

SOA’s kun je in veel gevallen voorkomen door bij het beffen en pijpen een condoom of beflapje te gebruiken. Een condoom biedt goede bescherming tegen chlamydia, hiv en syfilis. Hiv kun je niet krijgen als je zelf PrEP gebruikt en als degene die hiv heeft zich op de juiste wijze laat behandelen. Daarnaast biedt een condoom bescherming tegen gonorroe en herpes, maar niet voor de volle 100%. Voorkom daarom orale seks als je niet zeker weet dat jij of je partner geen SOA heeft, en in het bijzonder als één van jullie wondjes of bijvoorbeeld blaasjes heeft bij of in de mond en rond de geslachtsdelen.

Zekerheid door (orale) SOA-test

Heb je klachten of denk je dat je misschien een SOA hebt? Heb je onbeschermde seks gehad of heb je veel wisselende contacten? Bestel dan een SOA-test of maak een afspraak bij je huisarts. Goed om te weten: we bieden ook een SOA-test aan waarbij er niet alleen vaginaal of urinaal getest, maar ook anaal en oraal. Daardoor weet je zeker of je een SOA hebt, ook als je onbeschermd hebt gepijpt, gebeft of gerimd. En dankzij die zekerheid kunnen jij en je partner weer volop genieten van veilige (orale) seks!